LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİne ulaşmak için tıklayınız
LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"
LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.

LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ

LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"
LPG SORUMLU MUDUR FACEBOOK SAYFASI

İstasyon başına aldığınız aylık ücret nedir?

31 Mayıs 2007 Perşembe

LPG Tesisatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) İlgili bir firma tarafından yapılır.

2) Destekleme ve sabitleme işlemi yapılmalıdır.

3) Tankın tüm çevresinde en az 20 cm. yüksekliğinde kum tabakası (deniz kumu korozif olduğundan kullanılmamalıdır) oluşturulmalıdır. DIN 4226 Bölüm 1 normuna uygun 3 mm. büyüklüğünde nehir kumu olabilir.

4) Tank, yer altı kablolarından, yabancı tesisatlardan ve yapı temellerinden veya bodrum duvarlarından minimum 0,8 m. mesafeye sahip olmalıdır.

5) Yanyana yerleştirilen tanklar birbirlerine minimum 0,4 m. ile yerleştirilmelidir.

6) Öncelikle tank tipine ve ölçülerine uygun beton kaide veya tank çukuru yapılmalıdır.

7) Yer altı suları veya akan yer üstü sularından dolayı tankın yer değiştirme şansı varsa, tank suyun kaldırma kuvvetine karşı beton kaideye ankraj cıvataları kullanarak mutlaka basitlenmelidir. Olabilecek en yüksek su seviyesine göre boş tankın kaldırma kuvvetini yenmek için minimum emniyet faktörü 1.3 alınmalıdır.

8) Kaldırma emniyeti tankın kılıfına zarar vermemelidir.

9) Katodik korumalı sıvı gaz tankı ile kullanılan emniyet sistemi arasında daimive güvenli bir elektrik izolasyonu sağlanmalıdır.

10) Tank toprak altında ise doldurma işleminde kullanılan armatürlere dom kutusuna girilmeden ulaşılmalıdır.

11) Araç trafiğine yakın bölgelerde trafiğin yol açacağı sorunlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.

12) Dom kutuları yanmayan bir malzemeden yapılmış bir muhafaza içinde olmalıdır.

BLEVE ve UVCE olaylarını önlemek için alınacak önlemler

BLEVE ve UVCE olaylarını önlemek için alınacak önlemler

  • Tank altlarında erken uyarı sabit dedektör sistemleri,
  • Tankların üzerinde sabit sprinkler sistemleri,
  • Farklı yönlerde sabit mobil su topları,
  • Farklı yönlerde hidrant donanımı,
  • Su perdesi sitemleri,
  • Portatif kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları
  • Eğitimli ve uzman personel gereklidir

LPG (SPG) yangınlarının söndürülmesi C sınıfı yangın grubuna giren LPG yangınlarının söndürülmesi için aşağıdaki talimatlara uyulması gerekir.

  • Gaz akışını kesin (vanayı kapat),
  • Ateşleme kaynaklarına ulaşmasını engelle ve bu kaynakları ortadan kaldır,
  • İnsanların bu bölgeye girmesine izin verme,
  • Kaçak buhar bulutunu su işi yaparak dağıt,
  • Alarm ver, yangın çıkacakmış gibi hazırlan,
  • Karayolunda olursa; trafiği durdur motorların çalışmasını engelle,
  • Uyarı levhalarını emniyet mesafelerini düşünerek koy,
  • Acil alarm telefonlarını arayarak bilgi ver.

LPG Yangınlarının Önlenmesi ve Yangına Müdahale Teknikleri - UVCE

UVCE (sınırlandırılamayan buhar bulutu patlaması)

UVCE: U=Unlimited, V=Vapour, C=Cloud, E=Explosion.

UVCE, yanıcı bir maddenin buhar bulutu ateşlendiği zaman meydana gelen diğer bir patlama türüdür. Alev alıcı bir gaz bulutu dışarıda bir ateş kaynağı bulup alev alırsa UVCE meydana gelir. Bu durumda gazlar ve buharlar sınırlandırılamaz ve enerjinin çoğu ısı olarak açığa çıkar.

Yanıcı hidrokarbonlar ve sıvılaştırılmış gaz kütlesi bulunduğu zaman aşağıdaki durumlardan biri meydana gelebilir.

  • Buhar zararsız olarak dağılabilir,
  • Dökülerek yanabilir,
  • Buhar bulutu geniş bir alana yayılıp tutuşabilir,

Bunun yanı sıra ateşlemeden sonra alev, bulut boyunca gelişir ve tehlikeli bir şok dalgası meydana getirmek için hızlanır.

BLEVE’ ye benzer olarak UVCE’ de çok tehlikelidir. Maksimum alev büyüme oranı, belirli oran-
lardaki konsantrasyonlara yakın olarak meydana gelir ve daha büyük basınç, sıcaklık ve türbülansla gelişir.

LPG Yangınlarının Önlenmesi ve Yangına Müdahale Teknikleri BLEVE

BLEVE (kaynayan sıvı, genleşen buhar patlaması)
BLEVE: B=Boiling, L=Liquid, E= Expanding, V=Vapour, E=Explosion.

Propan ve bütan gazlarının basınç altında stoklanması sırasında dışarıdan yapılan ateşli müdahale ile patlama olayına BLEVE denir. Bu olaya aynı zamanda mekanik patlama da diyebiliriz. Yangına maruz kalan sıvılaştırılmış alev alıcı gaz içeren bir
kap veya tank (basınçlı kap) çalışmadığı zaman meydana gelen bir patlamadır.

Sıvılaştırılmış gazlar normal sıcaklıkta kaynama sıcaklıklarının üzerindedir. Basınç altında tutuldukları sürece sıvı halde kalacaklardır. Kabın ve tankın bozulması veya deforme olması durumunda basınç aniden atmosfer basıncına kadar düştüğünde, sıvı halde depolanan LPG, hızla buharlaşmaya ve gaz fazına geçip büyük bir patlamayla atmosfere çıkmaya çalışacaktır. Bir ateş kaynağı mevcutsa, hızla genleşen bulut, çok şiddetli bir patlamaya neden olacaktır.

BLEVE’ ye neden olan ve en çok karşılaşılan olay şudur: Sıvılaştırılmış alev alıcı bir gaz içeren tank (LPG tankı veya tüpü) aleve maruz kalmışsa, tank gövdesinin artan sıcaklığıyla birlikte, sıvı LPG’nin buharlaşması artar ve tank gövdesine
LPG tarafından uygulanan basıncı artırır. Bu durum sonucunda basınç öyle bir noktaya ulaşır ki tank üzerindeki emniyet valfi açılır ve aşırı basıncı tahliye etmeye başlar. Fakat, tank aleve maruz kalmaya devam ederse ve soğutma yapılmazsa tank içerisindeki basınç artmaya devam eder ve tank malzemesinin mukavemetini yenerek tankın yarılmasına neden olur.

Tankın içerisinde buharlaşan LPG, buharlaşma için gerekli ısıyı tank gövdesinden ve tank içerisinde sıvı LPG’ den alır. LPG tankları yukarıda anlatıldığı şekilde aleve maruz kalmışlarsa, hiç zaman kaybetmeden su ile soğutma işlemine başlanmalıdır. Su, LPG tankının üst kısımlarına doğru sıkılır. Buradaki amaç, gaz halindeki LPG’ nin sıcaklığını düşürmek ve tankın yarılmasını önlemektir. Tankta sıvı LPG olması tank metalinin soğutulmasına yardımcı olur; fakat su ile soğutma yapmak BLEVE olayını önlemek için ana işlemdir. Tank yarılmış ve tanktan çıkan gaz yanıyorsa, soğutmanın kesintisiz yapılması gerekir.

Tank içindeki sıvı LPG’ nin sıcaklığı, tankın maruz kaldığı sıcaklığa ulaştığı zaman, sıvı LPG çok hızlı olarak buharlaşır ve BLEVE meydana gelir. Bu yüzden gaz LPG bulunduran basınçlı kaplar (tank, tüp) sıvı LPG bulunduran basınçlı kaplar (tank, tüp) sıvı LPG bulunduran kaplara göre dayanıksız, tehlikeli ve BLEVE olma süresi daha kısadır.

Otogaz İstasyonu

Tesisat
Yerüstü tank uygulaması
Yeraltı tank uygulaması
Kademeli pompalı tesisat
Dalgıç pompalı tesisat
Pompa odalı tesisat

Stok Tankı

  • Yeraltı
  • Yerüstü
Pompa
  • Dalgıç pompa
  • Kademeli pompa
  • Paletli pompa
  • Türbin tipi pompa
  • Dişli pompa
Dispanser

Vanalar
  • By-pass valfi
  • Emniyet valfleri (relief valfve)
  • Uzaktan kumandalı küresel vanalar
  • Aşırı akım vanaları
  • Küresel vanalar
Boru Tesisatı
Bağlantı Elemanları ve Fittings
Elektrik Tesisatı ve Panosu
Topraklama Tesisatı
Katodik Korunma (Yeraltı Tankı İçin)
Gazalarm Tertibatı
Yangın Tesisatı ve Yangın Pompası
Kanopi
Tank Kaidesi ve Tankın Ankrajlanması
Tesisatın Test Edilmesi ve Kontrolü

23 Mayıs 2007 Çarşamba

LPG OTOGAZ İSTASYONLARINDA ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ (2)

- SORUMLU MÜDÜR:
LPG İkmal İstasyonlarında işlerin yetkili bir uzmanın gözetiminde yürütülmesi için, sorumlu müdür bulundurması zorunludur. Sorumlu müdür; kimya, makine, petrol veya çevre mühendisliği dallarından herhangi birinin eğitimini almış bir mühendis olmalıdır. Bir mühendis aynı il sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve en fazla beş LPG ikmal istasyonundan sorumlu olabilir. (LPG ile Çalışan Motorlu Taşıtlar İçin İkmal İstasyonlarının Kuruluş, Denetim, Emniyet ve Ruhsatlandırma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik Madde:19)

- İŞÇİ ÖZLÜK DOSYASI:
İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.
İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür.(İş Kanunu Madde:75)

- İŞÇİLERİN PERİYODİK SAĞLIK MUAYENELERİ:
- AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE RAPOR:
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı oldukları işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırası ile en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, sağlık ocağı, hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilmiş muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır. Sosyal Sigortalar Kurumu işe ilk giriş muayenesini yapmaktan kaçınamaz. İşyeri hekimi tarafından verilen rapora itiraz halinde, işçi en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu hastanesi sağlık kurulunca muayeneye tabi tutulur, verilen rapor kesindir. Yetkili memurlar isteyince, bu raporları işveren kendilerine göstermek zorundadır. Bu raporlar damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara Ait İşe Giriş / Periyodik Muayene Formu örneği EK-II de verilmiştir.
(İş Kanunu Madde:86, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği Madde:5-Ek-II)

- ELEKTRİK TESİSATININ PERİYODİK KONTROLÜ:
Aydınlatma devresi de dâhil olmak üzere bütün elektrik tesisatı bir yılı geçmeyen süreler içinde muntazaman ehliyetli elemanlar tarafından (Elektrik Mühendisi) kontrol ve bakıma tabi tutulacaktır.(Par. Pat. Tehlikeli ve Zararlı Mad. Çal. İşyerleri ve İşlerde Alınacak Ted. Hak. Tüzük Madde:40)

- PARATONERİN KONTROLÜ:
Paratonerler ve yıldırıma karşı alınan diğer koruyucu tertibat yılda en az bir defa, ehliyetli bir elemana kontrol ettirilecektir. Düzenlenen belge ilgililerin her isteminde gösterilmek üzere işyerinde saklanacaktır.(Par. Pat. Tehlikeli ve Zararlı Mad. Çal. İşyerleri ve İşlerde Alınacak Ted. Hak. Tüzük Madde:57)

- TOPRAKLAMA ÖLÇÜM RAPORU:
Bir topraklama sisteminin saha uygulama ve denetleme planı bulunmalıdır. Bu plan üzerinde; topraklayıcıların yerleri, çeşitleri, boyutları, topraklama için kullanılan malzemeler, gömülme derinlikleri, topraklayıcıların düzenlenme biçimleri, topraklama iletkenlerinin cinsi, topraklama iletkenlerinin bağlantılarına ilişkin detaylar, ölçmelerin yapılabileceği ayırma noktaları, başka topraklayıcılar ile bağlantı yerleri, topraklamalara ilişkin direnç değerleri, dokunma gerilimleri, topraklamanın yapıldığı tarih, ölçmeyi yapan elektrik mühendisi (Adı soyadı, Ünvanı, Oda kayıt no vb) gösterilmelidir.
Topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotları; Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için bir yılı, sabit olmayan ve yer değiştirebilen işletme elemanları için 6 ayı aşamaz. (İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Madde:8/b, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Madde:10, Ek-P)

- LİFTLERİN KONTROLÜ:
Liftler, yetkili teknik bir eleman (Makine Mühendisi) tarafından üç ayda bir bütünü ile kontrol edilecek ve bir kontrol belgesi düzenlenerek işyeri dosyasında saklanacaktır. Liftler, kabul edilen en ağır yükün 1.5 katı ile teste tabi tutulacaktır. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:378)

- KOMPRESÖRÜN PERİYODİK KONTROLÜ:
Kompresörlerin güvenlikle çalışmalarını sağlamak üzere; kompresörlerin montajından sonra ve çalıştırılmasından önce, kompresörler üzerinde yapılacak değişiklik ve büyük onarımlardan sonra, periyodik olarak yılda bir kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar (Makina Mühendisi) tarafından yapılacak ve sonuçları, sicil kartına veya defterine işlenecektir.
Kompresörlerin her kademesinde basınç deneyi, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılacaktır.
(İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:244)

- KOMPRESÖRE AYRI BÖLME:
Sabit kompresörlerin depoları, patlamalara karşı dayanıklı bir bölmede olacak, seyyar kompresörler, çalışan işçilerden en az 10 metre uzaklıkta veya dayanıklı bir bölme içinde bulunacaktır.(İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:249)

- LPG STATİK YÜK GİDERİCİ(NÖTRALİZÖR):
Statik elektrik birikmelerine karşı, gerekli yerlere statik elektrik yük gidericileri veya nötralizörler konulacak veya uygun diğer tedbirler alınacaktır. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:339)

- SOYUNMA YERLERİ ELBİSE DOLAPLARI DUŞ YERLERİ TUVALET VE LAVABOLAR:

18.1.1 İş elbisesi giyme zorunluluğu olan işçiler için uygun soyunma yerleri sağlanacak, işçilerden soyunma yerleri dışındaki yerlerde üstlerini değiştirmelerine izin verilmeyecektir. Soyunma yerleri kolayca ulaşılabilir ve yeterli kapasitede olacak ve buralarda yeterli sayıda oturma yeri bulunacaktır.

18.1.2 Soyunma odaları yeterli büyüklükte olacak ve her işçi için çalışma saatleri içinde elbiselerini koyabilecekleri kilitli dolaplar bulunacaktır. Nemli, tozlu, kirli ve benzeri işlerde veya tehlikeli maddelerle çalışılan yerlerde, iş elbiseleri ile harici elbiselerin ayrı yerlerde saklanabilmesi için, elbise dolapları yan yana iki bölmeli olacak veya iki ayrı elbise dolabı verilecektir.

18.1.3 Kadın ve erkek işçiler için ayrı soyunma yerleri sağlanacaktır.

18.2.1 Yapılan işin veya sağlıkla ilgili nedenlerin gerektirmesi halinde işçiler için uygun duş tesisleri yapılacaktır. Duşlar kadın ve erkek işçiler için ayrı ayrı olacaktır.

18.2.2 Duşlar işçilerin rahatça yıkanabilecekleri genişlikte ve uygun hijyenik koşullarda olacaktır. Duşlarda sıcak ve soğuk akar su bulunacaktır.

18.2.3 Duş tesisi gerektirmeyen işlerde, çalışma yerlerinin ve soyunma odalarının yakınında, gerekiyorsa akar sıcak suyu da bulunan lavabolar bulunacaktır. Lavabolar erkek ve kadın işçiler için ayrı ayrı olacaktır.

18.2.4 Duş veya lavaboların soyunma yerlerinden ayrı yerlerde bulunması durumunda, duş ve lavabolar ile soyunma yerleri arasında kolay bağlantı sağlanacaktır.

Çalışma yerlerine, dinlenme odalarına, soyunma yerlerine, duş ve yıkanma yerlerine yakın yerlerde yeterli sayıda tuvalet ve lavabo bulunacaktır. Tuvalet ve lavabolar erkek ve kadın işçiler için ayrı ayrı olacaktır.

(İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Ek-I.18)

LPG OTOGAZ İSTASYONLARINDA ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

- LPG TANKI EMNİYET MESAFELERİ:
LPG ikmal istasyonunda bulunan bir LPG tankının, en yakınındaki diğer bir LPG tankına, bina veya bina gruplarına, komşu arsa sınırına, ana trafik yollarına, karayollarına veya demiryollarına olan emniyet mesafeleri Çizelge 1'de verilmiştir. Bu mesafeler, söz konusu noktaların izdüşümü düzlemindeki mesafelerdir.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.1)

Çizelge-1: Asgari Tank Emniyet Mesafeleri

Tank Anma Su Kapasitesi (m3) Yer Altı Tankları(1) (m) Yer Üstü Tankları(2) (m) Tanklar Arası Mesafe (m)
0,5 den küçük 3 3 0
0,5 - 3,0 3 3 1
3,1 - 10,0 5 7.5 1
10,1 - 40,0 10 15 1.5
(1) Yer altı tankları ile ilgili emniyet mesafeleri, emniyet valfinden itibaren ölçülür.

(2) Yer üstü tankları ile ilgili emniyet mesafeleri, tankın ilgili konuma en yakın uç yüzeyinden itibaren ölçülür.



- ASGARİ EMNİYET MESAFELERİ:
LPG ikmal istasyonunda uyulması gereken asgari emniyet mesafeleri Çizelge 2'de verilmiştir.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.2)
Çizelge-2: LPG İkmal istasyonlarında uyulması gereken Asgari Emniyet Mesafeleri


Dispenser (m) Akaryakıt Tankı (m) Bina, Komşu arsa, Karayolu (m) Hastane okul cami park (m)
LPG Tankı (Yeraltı) 5 5 Çizelge-1 40
LPG Tankı (Yerüstü) 7.5 7.5 Çizelge-1 50
LPG Dispenseri 6 (akaryakıt dispenserine) 5 5 50


- LPG TÜP DOLUMU:
LPG ikmal istasyonlarında herhangi bir tip veya boyuttaki LPG tüpünün dolumu yapılamaz.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.5)

- TESİSAT PROJESİ ve VAZİYET PLANI:
LPG İkmal istasyonları projesine uygun olarak tesis edilmeli, tesisat projesi ve vaziyet planı gibi projelerin birer örneği de tesiste bulundurulmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.10)

- LPG İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ:
Bir LPG dağıtım şirketi ile bayilik sözleşmesi yapılmadan LPG ikmal istasyonu kurulamaz ve işletilemez.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.21)

- TSE HİZMET YETERLİLİK BELGESİ:
Bu standarda göre kurulmuş olan LPG İkmal İstasyonları TSE Hizmet Yeterlilik belgesi almış olmalı, kurulacak olan LPG ikmal istasyonları ise bu belgeyi açılma ruhsatı alma safhasında almalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.23)

-DİSPENSERDE TİP VE SİSTEM ONAYI:
LPG ikmal istasyonlarında sadece Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından "Tip ve Sistem Onayı" yapılmış dispenserler kullanılmalıdır. Dispenser sayacının kalibrasyon işlemleri, istasyon işletmeye alındıktan sonra düzenli olarak yılda en az bir defa yapılmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.1)

- LPG’ DE ÇALIŞANLARA EĞİTİM SERTİFİKASI:
LPG ikmal istasyonlarında, LPG'nin özellikleri ve meydana getirebileceği tehlikeler konusunda, eğitim sertifikasına sahip olmayan personel çalıştırılmamalıdır. Bu sertifika, ana dağıtım firması tarafından, ya da ana dağıtım firmasının yetkili kılacağı kişi veya kuruluşlar tarafından verilmelidir. (TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.8)

-LPG TESİSİ:

LPG ikmal istasyonları bina içine tesis edilmemelidir. Sundurma gibi örtülerin yapılması durumunda çevresinin en az yarısı açık kalmalıdır.

(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.9)

-PARATONER TESİSİ:
Kurulmuş ya da kurulacak olan tüm LPG ikmal istasyonlarında, yıldırım tehlikesine karşı TS 622'ye uygun bir paratoner sistemi kurulmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.12)

- LPG TAŞIT TOPRAKLAMASI:
LPG ikmali yapacak taşıt, dolum başlamadan önce topraklanmalı ve dolum sırasında topraklanmış olmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.15)

-ZEMİN VE AYDINLATMA:

LPG ikmal istasyonunun zemini düzgün olmalı, araçların giriş ve çıkışı için gerekli emniyet tedbirleri alınmış ve aydınlatma yapılmış olmalıdır.

(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.18)

-EMNİYET AYAKKABISI VE KORUYUCU ELDİVEN:

Tesiste çalışan personel kıvılcım meydana getirmeyen emniyet ayakkabısı ve koruyucu eldiven giymelidir.

(TS 11939/OCAK 2001 Madde:1.19)

- LPG DİSPENSERİ HORTUMU:
Dispenser hortumu en az 3 metre ve en fazla 5 metre uzunluğunda olmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.3)

- LPG DİSPENSER HORTUMUNA KAPLİN:
Dispenser hortumunun içinde veya üzerinde, hortumun çekmeye karşı zorlanması durumunda, belirli bir değerden sonra ayrılarak gaz akışını durduran ayrılabilir (kırılabilir) kaplin bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.4)

- ACİL DURDURMA BUTONU:
Oluşabilecek tehlikeli bir durum karşısında, pompayı durduran, pompanın basma hattını ve dispenserin dönüş hattını otomatik olarak kapatan, 1 adet dispenser üzerinde, 1 adet idari binada ve 1 adet tanka 8 m'den yakın, 30 m'den uzak olmayacak şekilde uygun bir yerde olmak üzere en az 3 adet acil durdurma düğmesi bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.5)

- LPG YAZISI:
LPG ikmal istasyonuna girişte ve dispenser üzerinde en az 15 cm x 30 cm ebadında "LPG" yazılmış olmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.8)

- SİGARA İÇİLMEZ LEVHASI:
Akaryakıt ve LPG ikmal istasyonunun girişine, en az 15 cm x 30 cm ebadında "sigara içilmez" levhası asılmış olmalı ve bu ikaz aynı boyutlardaki işaretlerle de belirtilmiş olmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.9)

-DİSPENSERE KORUGAN:
Dispenser en az 20 cm yüksekliğinde olan beton kaide üzerine monte edilmeli ve dispenserlerin etrafına yerden en az 50 cm yüksekliğinde dispenseri dışarıdan gelecek darbelerden korumak için, yeterli mukavemette ve hava akımına engel olmayacak sabit korugan yapılmalıdır. LPG ikmali için gelen taşıtların ikmal istasyonunda dolum yaparken duracağı alanlar 15 cm genişliğinde sarı renkli bir çizgi ile belirlenmeli ve diğer taşıtların bu bölgeler dışında durmaları sağlanmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.10)

-DİSPENSER TRAFİK YOLU ARASINA KORUGAN:
Dispenser ile trafik yolu arasına, taşıt giriş-çıkış kısmı hariç, en az 50 cm yüksekliğinde sabit korugan yapılmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.11)

- GAZ ALARM SİSTEMİ:
Dispenser ve tank sahasına, yerden 20 cm yüksekte, ark sızdırmaz (ex-proof) en az birer LPG dedektörü olan gaz alarm sistemi konulmalıdır. Gaz kaçağı olması durumunda, alarm sistemi tesisin yangın söndürme ve aydınlatma sistemi haricinde bütün elektriğini kesebilmelidir.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.1.12)

- GAZ BİRİKEBİLECEK TEHLİKELİ ÇUKURLAR:
Tank sahasında ve dispenserin 5 metreden daha yakınında herhangi bir kanal ve/veya kanalizasyon girişi ve bodrum kat benzeri çukurlukları bulunmamalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.2.1)

- TANK SAHASI ÇEVRESİNE TEL ÖRGÜ:
- TANK SAHASI KAPISI:
Tankın ve aksamının (pompa dahil) çevresi, dış cidarların en az 1 metre uzağından itibaren en az 180 cm yüksekliğinde tel örgü veya çit ile çevrilmiş olmalıdır. Bu alanın dışa açılan zıt yönlerinde en az iki kapısı bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.2.3)

-TOPRAKLAMA:
Boru, vana, pompa, motor, tank ve dispenser üzerindeki bütün topraklamalar eksiksiz olmalıdır.

Bu topraklamalar için yılda en az bir kez, gerekli kontrol ve ölçme işlemleri yapılmalıdır.

(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.2.5, 2.2.7)

-KATODİK KORUMA:
Tankların yer altına gömülmesi durumunda yer altında kalan boru tesisatının ve tankın katodik koruması yapılmalıdır. Bu koruma için yılda en az bir kez, gerekli kontrol ve ölçme işlemleri yapılmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.2.6, 2.2.7)

- TANK ETRAFINDAKİ OTLAR:
Tankların 3 metre yakınına kadar kuru ot vb. kolay tutuşabilen yanıcı madde bulundurulmamalı ve bu mesafedeki bu tip kolay tutuşabilen maddeler için gereken tedbirler alınmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.2.9)

- STATİK ELEKTRİK TOPRAKLAMA BAĞLANTISI:
LPG ikmal istasyonuna gelen LPG tankeri tesise girmeden önce aracın egzoz çıkışına alev tutucu takılmalı, tanklara LPG ikmali başlatılmadan önce de aracın tekerleklerine her iki yönde takoz konulmalı ve araç topraklanmalıdır. Gaz ikmali süresince topraklama işlemine devam edilmelidir. Tank sahasında gerekli topraklama bağlantı ucu kolay görünür durumda bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.3.2)

-UYARI İŞARETLERİ:
Dökme olarak tanklara boşaltma yapılan bölümlerde ısıtıcı bulunmamalı, sigara içilmemeli ve ateş yakılmamalıdır. "Sigara İçilmez" ve "Ateşle Yaklaşılmaz" gibi uyarı işaretleri tesiste kolay görülebilen yerlere yeterince konulmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.3.3)

- LPG TANKER BOŞALTMA TALİMATI:
LPG dökme dolum yeri içerisinde "Tanker Boşaltma Talimatı" yazılı olarak bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.3.7)

- YANGIN SÖNDÜRÜCÜ:
-SPRİNKLER (DUŞ) SİSTEMİ:
Her dispenserin yanında 1 adet 6 kg'lık, toplam kapasitesi 10 m³'e kadar olan tankların yanında 4 adet 6 kg'lık, toplam kapasitesi 10 m³ ila 40 m³ arası olan tankların yanında 6 adet 6 kg'lık TS 862'ye uygun kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü, tesis sahasında ise 2 adet 25 kg'lık veya 1 adet 50 kg'lık arabalı (tekerlekli) kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü bulunmalıdır. Buna ilave olarak yer üstü tankları üzerinde otomatik veya elle çalıştırılan sprinkler (duş) sistemi olmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.5.2)

- YANGIN ALARM SİSTEMİ:
İstasyonda otomatik yangın alarm sistemi bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.5.3)

-YANGIN DOLAPLARI VE HORTUMLARI:
Bütün ikmal istasyonlarında en az iki yangın hidrantı (karşılıklı veya çapraz konumlarda) ve her hidrantın yanında bir dolap içerisinde, ikmal istasyonunun tamamına ulaşabilecek uzunlukta yangın hortumu olmalıdır. Bu sistemde kullanılmak üzere, genel şebekeden yeterli basınç ve miktarda su sağlanamadığı durumlarda, tank yüzey alanının m²'si başına en az 1 saat süreyle dakikada 3 litre su sağlayacak su kaynağı ile bunu yeterli basınçla sevk edecek motopomp vb. tesisat bulunmalıdır.
(TS 11939/OCAK 2001 Madde:2.5.4)

20 Mayıs 2007 Pazar

AKARYAKIT VE LPG OTOGAZ ISTASYONLARI

- AKARYAKIT ISTASYONU BAYILIK SÖZLESMESI:
Bir dagitim sirketi ile bayilik sözlesmesi yapilmadan akaryakit istasyonu kurulamaz ve isletilemez. (is Kanunu Madde:77, TS 12820 Madde:1.12.5)

- LPG ISTASYONU BAYILIK SÖZLESMESI:
Bir LPG dagitim þirketi ile bayilik sözlesmesi yapilmadan LPG ikmal istasyonu kurulamaz ve isletilemez. (is Kanunu Madde:77, LPG ile Çalýsan Motorlu Tasitlar için Ikmal Istasyonlari Yönetmeligi Madde:7, TS 11939 Madde:1.21)

- SORUMLU MÜDÜR:
LPG Ikmal Istasyonlarinda islerin yetkili bir uzmanin gözetiminde yürütülmesi için, sorumlu müdür bulundurmasi zorunludur. Sorumlu müdür; kimya, makine, petrol veya çevre mühendisligi dallarindan herhangi birinin egitimini almis bir mühendis olmalidir. Bir mühendis ayni il sinirlari içerisinde faaliyet gösteren ve en fazla bes LPG ikmal istasyonundan sorumlu olabilir. (is Kanunu Madde:77, LPG ile Çalisan Motorlu Tasitlar Için Ikmal Istasyonlari Yönetmeligi Madde:19)

TSE HIZMET YETERLILIK BELGESI:
Bu standarda göre kurulmus olan LPG ikmal istasyonlari TSE Hizmet Yeterlilik belgesi almis olmali, kurulacak olan LPG ikmal istasyonlari ise bu belgeyi açilma ruhsati alma safhasýnda almalidir. (is Kanunu Madde:77, TS 11939 Madde:1.23)

- ELEKTRIK TESISATININ KONTROLÜ:
Isyerindeki aydinlatma devresi de dahil olmak üzere bütün elektrik tesisati yilda bir defa muntazaman ehliyetli teknik elemanlar (Elektrik Mühendisi) tarafindan kontrol ve bakima tabi tutulacak, topraklama dirençleri ölçülecek ve bir belge düzenlenerek isyerinde sakli tutulacaktir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:40)

- TOPRAKLAMA TESISATININ PERIYODIK KONTROLÜ:
Bir topraklama sisteminin saha uygulama ve denetleme plani bulunmalidir. Bu plan üzerinde; topraklayicilarin yerleri, çesitleri, boyutlari, topraklama için kullanýlan malzemeler, gömülme derinlikleri, topraklayicilarin düzenlenme biçimleri, topraklama iletkenlerinin cinsi, topraklama iletkenlerinin baglantilarina iliskin detaylar, ölçmelerin yapilabilecegi ayirma noktalarý, baska topraklayicilar ile baglanti yerleri, topraklamalara iliskin direnç degerleri, dokunma gerilimleri, topraklamanin yapildigi tarih, ölçmeyi yapan elektrik mühendisi (Adi soyadi, Ünvani, Oda kayit no vb) gösterilmelidir.

Topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotlari; Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için bir yili, sabit olmayan ve yer degistirebilen isletme elemanlari için 6 ayi asamaz. (Is Kanunu Madde:77, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeligi Madde:10, Ek-P)

- PARATONERIN KONTROLÜ:
Parlayici, patlayici, tehlikeli ve zararli maddelerin üretildigi islendiði ve depolandigi binalar, yildirima karsý yürürlükteki mevzuatin öngördügü sistemlerle donatilacaktir. Paratonerler ve yildirima karsi alinan diger koruyucu tertibat yilda en az bir defa, ehliyetli bir elemana kontrol ettirilecektir. Düzenlenen belge ilgililerin her isteminde gösterilmek üzere isyerinde saklanacaktir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararlý Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:57)

- AKARYAKITTA ÇALISANLARA EGITIM SERTIFIKASI:
Akaryakit istasyonlarinda çalýsanlar ana dagitim firmasi tarafindan, isleri ile ilgili saglik, emniyet ve yangina müdahale egitimine tabi tutulmus olmalidir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararlý Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:73, TS 12820 Madde:1.10.4)

- LPG' DE ÇALISANLARA EGITIM SERTIFIKASI:
LPG ikmal istasyonlarinda, LPG'nin özellikleri ve meydana getirebilecegi tehlikeler konusunda, egitim sertifikasina sahip olmayan personel çalistirilmamalidir. Bu sertifika, ana dagitim firmasi tarafindan, ya da ana dagitim firmasýnin yetkili kilacagi kisi veya kuruluslar tarafindan verilmelidir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:73, TS 11939 Madde:1.8)

- TANK YERLESIMINI GÖSTERIR VAZIYET PLANI:
Akaryakit ve LPG Ikmal istasyonlari projesine uygun olarak tesis edilmeli, tesisat projesi ve vaziyet planý gibi projelerin birer örnegi de tesiste bulundurulmalidir. (Is Kanunu Madde:77, TS 12820 Madde:1.12.2, TS 11939 Madde:1.10)

- ELEKTRIK HATTI UZAKLIGI :
LPG dispenser sahasi üzerinden enerji nakil hatti geçmektedir. LPG tanklarinin her bir parçasinin elektrik hatlarindan düsey uzakligi en az 9 metre olacaktir. (Is Kanunu Madde:77, Elektrik Kuvvetli Akim Tesisleri Yönetmeligi Madde:44/h, Çizelge:8)

- HAVALANDIRMA BORUSU:
Yeralti depolarinin alev geçirmez tertibatli ve havaya daima açýk tutulacak bir havalandirma borusu bulunacaktir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:77/c, TS 12820 Madde:1.1.1.6.1)

- LPG TANKLARINDA GÜVENLIK:
Yer üstü LPG tanklari üzerinde otomatik veya elle çalistirilan sprinkler (dus) sistemi olmalidir.
Yerüstü LPG tanklari saglam tabanlara oturtulmus, kap teferruati ile donatilmis, uygun özellikte, gerekli deneylere tabi tutulmus olacak ve isýgi yansitacak bir renge boyanacaktir. (Par. Pat. Teh. ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüz. Madde:127, TS 11939 Madde:2.5.2)

- TANK SAHASI KAPISI:
Tankin ve aksaminin (pompa dahil) çevresi, dýs cidarlarin en az 1 metre uzagindan itibaren en az 180 cm yüksekliginde tel örgü veya çit ile çevrilmis olmalidir. Bu alanin disa açilan zit yönlerinde en az iki kapisi bulunmalidir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararlý Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:52, TS 11939 Madde:2.2.3)

- GAZ ALARM SISTEMI:
Dispenser ve tank sahasina, yerden 20 cm yüksekte, ark sizdirmaz (ex-proof) en az birer LPG dedektörü olan gaz alarm sistemi konulmalidir. Gaz kaçagi olmasý durumunda, alarm sistemi tesisin yangin söndürme ve aydinlatma sistemi haricinde bütün elektrigini kesebilmelidir. (Is Kanunu Madde:77, TS 11939 Madde:2.1.12)

- YANGIN ALARM CIHAZI:
Isyerinde, isin ve isyerinin özelliklerine göre, yeterli ve uygun tipte alarm cihazlari bulundurulacaktir.
(Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:62 TS 11939 Madde:2.5.3)

- STATIK ELEKTRIK TOPRAKLAMA BAGLANTISI:
LPG ikmal istasyonuna gelen LPG tankeri tesise girmeden önce aracin egzoz çikisina alev tutucu takilmali, tanklara LPG ikmali baslatilmadan önce de aracin tekerleklerine her iki yönde takoz konulmali ve araç topraklanmalidir. Gaz ikmali süresince topraklama islemine devam edilmelidir. Tank sahasinda gerekli topraklama baglanti ucu kolay görünür durumda bulunmalidir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:75, TS 11939 Madde:2.3.2)

- STATIK ELEKTRIK TOPRAKLAMA BAGLANTISI:
Akaryakit istasyonuna gelen tankerler statik yükten arindirilmali, doldurma ve bosaltma esnasinda tank ile tanker arasinda statik elektrik yükü dengesini saglayacak baglanti yapilmali ve tanker ayrica topraklanmalidir. Tank sahasinda gerekli topraklama baglanti ucu kolay görünür durumda bulunmalidir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:75, TS 12820 Madde:1.10.2)

- TOPRAKLAMA:
Akaryakit ve LPG otogaz istasyonlarinda, bütün madeni bölmeler ile boru, vana, pompa, motor, tank ve dispenser uygun sekilde topraklanmis olacaktir. Toprak hatlari, kolay muayene edilecek sekilde çekilmis olacaktir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde: 42, Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Tüzügü Madde:301)

- LPG TASIT TOPRAKLAMASI:
LPG ikmali yapacak tasit, dolum baslamadan önce topraklanmali ve dolum sirasinda topraklanmis olmalidir. Dispenserler yakininda araçlara dolum esnasinda kullanilmak üzere araç topraklama sistemi bulunacaktir. (Par. Pat. Tehlikeli ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüzük Madde:75, TS 11939 Madde:1.15)

- LPG STATIK YÜK GIDERICI(NÖTRALIZÖR):
Statik elektrik birikmelerine karsi, gerekli yerlere statik elektrik yük gidericileri veya nötralizörler konulacak veya uygun diger tedbirler alinacaktir. (Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Tüzügü Madde:339)

- ACIL DURDURMA BUTONU:
Olusabilecek tehlikeli bir durum karsisinda, pompayi durduran, pompanin basma hattini ve dispenserin dönüs hattini otomatik olarak kapatan, 1 adet dispenser üzerinde, 1 adet idari binada ve 1 adet tanka 8 m'den yakin, 30 m'den uzak olmayacak sekilde uygun bir yerde olmak üzere en az 3 adet acil durdurma dügmesi bulunmalidir. (Is Kanunu Madde:77, TS 12820 Madde:1.3.1.2, TS 11939 Madde:2.1.5)

- EX-PROOF BELGESI:
Isyerinde bölge 0 ve bölge 1 patlayici ortamlarinda bulunan, elektrikle çalisan her türlü makine teçhizat aydinlatma vb.sistemler,ex-proof özellikte oldugunu gösteren belgeler saticilardan temin edilerek isyerinde bulundurulacak ve tesisat üzerinde yapilacak her türlü bakim onarim isleri bu is için yetkili teknik elemanlarca yapilacak, tesisatin ex-proof özelliginin korundugu belgelendirilecektir.
(Par. Pat. Teh. ve Zararli Mad. Çal. Isyerleri ve Islerde Alinacak Ted. Hak. Tüz. Madde:25, TS 11939 Madde:2.4 TS 12820 Madde:1.5 )

LPG tankından kaçak göçmen çıktı



Van’ın Erciş İlçesi’nde, jandarma ekiplerinin yol aramaları sırasında bir LPG tankının içine gizlenmiş, 59 kaçak göçmen yakalandı.

VAN - Jandarma ekipleri, Erciş-Adilcevaz karayolunda taş ocağı mevkiine park etmiş haldeki bir tankerde arama yaptı.



LPG tankının kapağını açınca, kaçak göçmenlerle karşılaşan ekipler hayrete düştü.

Teker teker dışarı çıkarılan Pakistan uyruklu 59 kaçak göçmen, Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi.

Tanker şoförününse jandarmayı görünce kaçtığı öğrenildi. Kaçak göçmenler, işlemlerinin tamamlanmasının ardından sınırdışı edilecek.

15 Mayıs 2007 Salı

SORUMLU MÜDÜR’ÜN GÖREV, SORUMLULUK VE YETKİLERİ


a) Otogaz istasyonunun ilgili mevzuata uygun olarak emniyetli ve hizmet sürekliliğini aksatmayacak şekilde çalışmasını sağlamak,

b) Personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyerek organizasyon şemasını oluşturmak,

c) Personelin periyodik olarak eğitimini sağlamak,

d) Otogaz istasyonunda güvenlik ve diğer uyarıcı levhaların asılmasını sağlamak,

e) Otogaz istasyonunda LPG tüpü dolumu ve satışı yaptırmamak, LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde bulundurmamak,

f) Kötü niyet veya tehlikeli eylem sonucunu doğuracak her türlü eylem ve işlemden özenle kaçınmak, bunların oluşumunun engellenmesi için her türlü tedbiri almak,

g) Otogaz istasyonunda bulunan makine ve teçhizatın bakımlarının, kalibrasyon işlemlerinin, katodik ve elektrik koruma testlerinin düzenli aralıklar ile zamanında ve doğru olarak yaptırılmasını sağlamak,

h) Yasal düzenlemeleri, teknolojik gelişmeleri, piyasa faaliyetlerini takip etmek, otogaz istasyonu sahiplerini ve diğer personeli gerek yazılı, gerekse sözlü olarak bilgilendirerek koordinasyonu sağlamak,

i) Görevi ile ilgili bilgi, belge ve kayıtları düzenlemek ve muhafaza edilmesini sağlamak ile yükümlüdür.

j) Sorumlu müdür, bağımsız çalışma ilkesi gereğince bu sözleşme hükümlerini yerine getirirken hiçbir şekilde engellenemez.

k) İşyeri ve çalışanların yaşamı ile ilgili yakın tehlike oluşması durumunda, işin geçici olarak durdurulmasını sağlar.

l) Sorumlu müdür, işyerinin ve çalışanların güvenliğini tehdit edici durumların tespitinde gerekli önlemlerin ve eksikliklerin giderilmesini işverenden ister. İşverenin eksiklikleri belirlenen sürede gidermemesi durumunda sorumlu müdürün haklı fesih hakkı doğar ve durumunu kayıtlı olduğu Oda’ya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bildirir.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sorumlu Müdür Yönetmeliği

7 OCAK 2006 TARİHLİ VE 26046 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMIŞTIR.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sorumlu Müdür Yönetmeliği

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:






 
              BİRİNCİ BÖLÜM
              Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
    Amaç
 
    Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG)
piyasasında görev alacak sorumlu müdürlerin yetki, sorumluluk ve
niteliklerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
 
    Kapsam
 
    Madde 2- Bu Yönetmelik, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasında;
dolum tesisleri ve otogaz istasyonlarında görev alacak sorumlu müdürlerin
yetki, sorumluluk ve niteliklerine ilişkin düzenlemeleri kapsar.
 
    Dayanak
 
    Madde 3- Bu Yönetmelik, 13/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış
Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Kanununda Değişiklik
Yapılmasına Dair Kanunun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
 
    Tanımlar
 
    Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
 
    Kanun: 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve
Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu,
 
    Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,
 
    Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,
 
    Başkan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanını,
 
    Dağıtıcı: LPG dağıtım yetkisi olan ve lisanslarına işlenmesi halinde
depolama, dolum, taşıma işlemleri yapabilen sermaye şirketini,
 
    Dolum Tesisi: Dağıtıcının tescilli markası ve amblemini ve teknik
düzenlemelere uygun tüplere veya sözleşme ile diğer bir dağıtıcının tescilli
markası ve amblemini taşıyan ve teknik düzenlemelere uygun tüplere, otogaz ve
dökme LPG'nin taşıma araçlarına doldurulduğu, boşaltıldığı, depolandığı ve
teknik düzenlemelere göre kurulan ve çalışan bir dağıtıcıya ait tesisi,
 
    İlgili mevzuat: 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası
Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve bu
Kanuna göre Kurumca çıkartılacak yönetmelik, lisans, tebliğ, genelge ve Kurul
kararlarını,
 
    Kötüniyet: Piyasa faaliyetinin yapılmasında, LPG'nin kaybına, karışmasına,
bozulmasına veya amaç dışı kullanımına sebebiyet veren bir eylem veya ihmali,
 
    Otogaz istasyonu: Dağıtıcı veya bunlarla tek elden satış sözleşmesi yapmış
bayilerce ilgili mevzuata uygun (teknik, kalite ve güvenlik) olarak kurulup,
dağıtıcının tescilli markası ve amblemi altında faaliyette bulunan ve esas
itibarıyla motorlu araçların otogaz LPG, madeni yağ, temizlik ve ihtiyari
olarak bakım ile kullanıcıların, tüplü LPG hariç, diğer asgari ihtiyaçlarını
karşılayacak imkanları sunan akaryakıt istasyonu içinde veya müstakil olarak
hizmet veren tesisleri,




    Piyasa faaliyeti: LPG'nin ithali, ihracı, depolanması, taşınması, dağıtımı
ve bayiliğini,
 
    Sorumlu müdür belgesi: Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliğine bağlı
ilgili meslek odası tarafından düzenlenen sorumlu müdürlük eğitimini başarı
ile bitirenlere verilen belge,
 
    Tehlikeli eylem: Piyasa faaliyetinin yapılmasında, bunların yapıldığı
mahalde veya yakınında bulunan bir kimsenin ölümüne, sakatlanmasına veya
sağlığının bozulmasına, çevrenin kirlenmesine sebep olan veya olabilecek
nitelikte bulunan bir fiil veya ihmali,
 
    Teknik düzenleme: LPG'nin niteliği ile LPG faaliyetlerinde kullanılan
mekan, aksam ve hareketlerin tanımlanmasında TSE standartları ve ilgili
mevzuatla getirilen düzenlemeleri,
 
    ifade eder.
              İKİNCİ BÖLÜM
              Sorumlu Müdürlere İlişkin Hükümler
    Sorumlu müdür çalıştırma zorunluluğu
 
    Madde 5- Dolum tesisi ve otogaz istasyonunda sorumlu müdür çalıştırılması
zorunludur.
 
    Sorumlu müdürler, aynı il sınırları içerisinde en fazla beş otogaz
istasyonunda görev alabilir.
 
    Dolum tesislerinde görev alacak sorumlu müdürler, başka bir dolum tesisi
veya otogaz istasyonunda görev alamazlar.
 
    Sorumlu müdür olacak kişilerde aranacak şartlar
 
    Madde 6- Sorumlu müdür olacak kişilerde;
 
    a) Makine, kimya, çevre ve petrol mühendisliği dallarından birinin
eğitimini almış olmak,
 
    b) Sorumlu müdür belgesi sahibi olmak,
 
    c) Görevin gereklerini yerine getirmesini engelleyecek sağlık engeli
bulunmamak,
 
    şartları aranır.
 
    Sorumlu müdürlerin yükümlülükleri
 
    Madde 7- Sorumlu müdürler;
 
    a) Dolum tesisi veya otogaz istasyonunun ilgili mevzuata uygun olarak
emniyetli ve hizmet sürekliliğini aksatmayacak şekilde çalışmasını sağlamak,
 
    b) Personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyerek organizasyon
şemasını oluşturmak,
 
    c) Personelin periyodik olarak eğitimini sağlamak,
 
    d) Dolum tesisi veya otogaz istasyonunda güvenlik ve diğer uyarıcı
levhaların asılmasını sağlamak,
 
    e) Otogaz istasyonunda LPG tüpü dolumu ve satışı yaptırmamak, LPG tüpü
dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde
bulundurmamak,
 
    f) Dolum tesisinde dağıtıcının veya dağıtıcı ile aralarında dolum
anlaşması bulunan diğer dağıtıcı veya dağıtıcıların amblemini taşıyan teknik
düzenlemelere uygun LPG tüpleri dışında kalan tüplere dolum yapılmasına izin
vermemek,
 
    g) Kötüniyet veya tehlikeli eylem sonucunu doğuracak her türlü eylem ve
işlemden özenle kaçınmak, bunların oluşumunun engellenmesi için her türlü
tedbiri almak,




    h) Dolum tesisi veya otogaz istasyonunda bulunan makine ve teçhizatın
bakımlarının, kalibrasyon işlemlerinin, katodik ve elektrik koruma testlerinin
düzenli aralıklar ile zamanında ve doğru olarak yaptırılmasını sağlamak,
 
    ı) Yasal düzenlemeleri, teknolojik gelişmeleri, piyasa faaliyetlerini
takip etmek, dolum tesisi veya otogaz istasyonu sahiplerini ve diğer personeli
gerek yazılı, gerekse sözlü olarak bilgilendirerek koordinasyonu sağlamak,
 
    j) Görevi ile ilgili bilgi, belge ve kayıtları düzenlemek ve muhafaza
edilmesini sağlamak, ile yükümlüdür.
 
    Sorumlu müdürlük görevinin sona ermesi
 
    Madde 8- Sorumlu müdürlerin;
 
    a) Dolum tesisi veya otogaz istasyonlarındaki görevlerinden ayrılmaları ya
da görev değişikliği,
 
    b) Süresi dolan sorumlu müdür belgelerini yenilememeleri,
 
    c) İş akitlerinin feshi,
 
    d) Görevlerini yerine getirecek sağlık koşullarını kaybetmeleri,
 
    e) Sorumlu müdür belgelerinin iptal edilmesi,
 
    f) Tehlikeli eylem ve/veya kötüniyet kapsamında bulunan faaliyetler
içerisinde yer almaları,
 
    g) Beş adetten fazla otogaz istasyonunda çalıştıklarının tespiti,
hallerinde görevleri sona erer.
 
              ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
              Geçici Madde ve Son Hükümler
 
    Geçici Madde 1- Halen LPG piyasasında sorumlu müdür olarak görev yapanlar,
sorumlu müdür belgesini 13/6/2006 tarihine kadar almak zorundadır.
 
    Yürürlük
 
    Madde 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
    Yürütme
 
    Madde 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür.

13 Mayıs 2007 Pazar

Motosiklete LPG taktı!


Türkiye, Ferrarisine, Jaguarına, BMW'sine LPG takanı gördü ama böylesini görmedi. Manisalı bir memur motosikletini LPG'ye çevirdi.

İzmir’de görev yapan Turgutlu’lu devlet memuru Ahmet Yılmaz, motosikletine LPG taktırdı. Daha önce engebeli araziyi sürmek için mekanik atın yanı sıra tarlasını suladığı sistemle elektrik üretmek gibi ilklere imza atan Yılmaz’ın motosikleti LPG ile çalıştırması 12 bini tescilli yaklaşık 25 bin motosikletin bulunduğu Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yoğun ilgi gördü.

İzmir’de devlet memuru olarak çalışan Ahmet Yılmaz, Turgutlu’nun Yukarı Bozkır Köyü’ndeki atölyesinde yaptığı kısa süreli çalışma ile motosikletine LPG tankı takarak, akaryakıt sarfiyatını 5 YTL’ye kadar düşürdü. İzmir’den Bayındır’ın Sarıçalar Köyü’ndeki Sedir fidanlığının bakımını yapabilmek için her gün 105 kilometrelik dağ yolunu motosikleti ile aşan Yılmaz, akaryakıt sarfiyatının artan rakamlarla birlikte yükselmesi ve daha ekonomik bir yol bulma düşüncesi kendisini bu düşünceye ittiğini belirtiyor.

LPG Sorumlu Müdür Listemizde Türkiyenin dört bir yanından LPG SORUMLU MÜDÜR mühendislere ulaşabilirsiniz İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir.. LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.

LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ

LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"

SORUMLU MÜDÜR ARANIYOR İLANLARINI GÖSTER

LPG Sorumlu Müdürleri

LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.


LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ



LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"