LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİne ulaşmak için tıklayınız
LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"
LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.

LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ

LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"
LPG SORUMLU MUDUR FACEBOOK SAYFASI

İstasyon başına aldığınız aylık ücret nedir?

21 Nisan 2007 Cumartesi

LPG Taşıma Personeli Kursu

LPG Taşıma Personeli Kursu

Eğitimin İçeriği :

1.GÜN
√ Kara Tankerlerinin Emniyetli Bir Şekilde İkmal yapması
√ Yanıcı ve Parlayıcı Maddelerin Genel Özellikleri ve Yangın Tedbirleri
√ Kara Tankerlerinin Akaryakıtla Doldurulması Sırasında Topraklanması
√ Uçucu Organik Bileşikler Tehlikeleri ve Korunma Yöntemleri
√ Rafinerinde Kara Dolum Ünitesinde, Uyulması Gereken Temel Kurallar


2.GÜN
√ LPG’nin Taşınması
√ Tankerde dolum ve Boşaltım İşlemi Sırasında İş Güvenliği ve Malzemeleri
√ İlkyardım
√ Uygulama

Katılım Şartı : Bu kursa karayollarında LPG’nin dökme olarak taşınmasında görev yapan kamyon veya çekici şoförleri kayıt yaptırabilirler. Ön kayıt işlemi için öğrenim belgesi, sürücü belgesi fotokopisi, 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi istenmektedir. Kurslara başvuru, dilekçe ve istenen belgeler ile ön kayıt şeklinde yapılacak olup, kurslar yeterli sayıda başvuru olması durumunda tarih belirlenerek açılacaktır.

20 Nisan 2007 Cuma

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) MOTORLU TAŞITLAR İKMAL İSTASYONLARI YÖNETMELİĞİ

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) MOTORLU TAŞITLAR İKMAL İSTASYONLARI YÖNETMELİĞİ


BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar


Amaç

Madde 1- Bu Yönetmelik, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) ile çalışan motorlu taşıtlar için ikmal istasyonlarının kurulması, emniyet kuralları, kontrol altına alınması, ruhsatlandırılması ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) ile çalışan motorlu taşıtlar için ikmal istasyonları ile ilgili yer seçimi, tesis izni ve açılma ruhsatı verilmesi esasları ile bu Yönetmelik hükümlerine uygun faaliyet göstermeyen tesisler hakkında yapılacak işlemleri kapsar.

Hukuki dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakebesi ve Korunması Hakkında Kanun, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 1475 sayılı İş Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 1580 sayılı Belediye Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 3154 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte yer alan terimlerin tanımları aşağıda belirtilmiştir.

a)Sıvılaştırılmıış Petrol Gazları(LPG): Petrol ve doğalgazdan elde edilen ve sonradan basınç altında sıvılaştıran başlıca propan, bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonlar veya bunların karışımıdır.

b)Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) ile Çalışan Motorlu Taşıtlar İçin İkmal İstasyonu: LPG’nin sabit tanklarda depolandığı, yakıt olarak LPG’ yi kullanan sabit depolu karayolu taşıtlarına dispenser vasıtasıyla ikmal hizmetinin verildiği istasyonlardır.

c)Dispenser: LPG’ nin ölçülerek sabit depolu motorlu taşıtlara doldurulmasını temin eden ünitedir.

d)Depolama Yeri: LPG’ nin depolanmasında kullanılan depolama tankı veya tankların bulunduğu yerdir.

e)Depolama Tankı:LPG’nin basınç altında depolanabileceği, anma hacmi 108,5 litreden büyük olan ve ilgili standartlara göre yapılmış atmosfere kapalı kaptır.

f)Pompa ve Aksamı: LPG’ nin depolama tankından emilip dispenserlere basınçlı olarak sevk edilmesini sağlayan ünitedir.

g)Taşıt Dolum Yeri: Motorlu taşıtların tanklarına LPG doldurulması için gerekli tesisatın bulunduğu yerdir.

h) Dökme LPG Dolum Yeri: Tankerlerden depolama tanklarına dolum yapılırken, dolum işlemleri esnasında tankerlerin durduğu, bağlantıların sökülüp takıldığı ve atmosferinde LPG buharının bulunabileceği yerdir.

ı) İdari ve Yardımcı Tesisler Yeri: LPG ikmal istasyonunun idari, ticari ve sosyal faaliyetlerinin yürütüldüğü, istasyona ait makine ve ekipmanların bakımlarının yapıldığı, binaların ve istasyonun ihtiyacı olan elektrik, basınçlı hava ve su temin ünitelerinin bulunduğu yerdir.

j) TS 11939 Standardı: Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) – İkmal İstasyonu Karayolu Taşıtları İçin – Emniyet Kuralları standardıdır.

k) Geçiş Yolu: Taşıtların LPG ikmal istasyonuna girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmıdır.

l) Sağlık Koruma Bandı: LPG ikmal istasyonunun çevreye olabilecek zararlı etkisi dikkate alınarak, kendi parseli içinde istasyon etrafında bırakılması gereken iskan dışı alandır.

m) Yetkili Makam: Büyükşehir belediyesi ve mücavir alan sınırları içinde, büyükşehir belediye başkanlığı veya büyükşehir belediye başkanının yetkisini devredeceği ilçe belediye başkanlığıdır. Büyükşehir belediyesi ve mücavir alan sınırları dışında ise valiliktir.

n) İnceleme Kurulu: Büyükşehir belediyesi ve mücavir alan sınırları içinde, büyükşehir belediye başkanlığınca veya büyükşehir belediye başkanının yetkisini devredeceği ilçe belediye başkanlığınca görevlendirilecek hekim yada mühendis bir başkan ile en az iki teknik eleman üyeden oluşan kuruldur. Büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alan dışında ise valilikçe görevlendirilecek hekim yada mühendis bir başkan ile en az iki teknik eleman üyeden oluşan kuruldur.

o) Yer Seçimi İzni: LPG ikmal istasyonunun, kurulması öngörülen yerde kurulup kurulmayacağına dair yetkili makamın yazılı iznidir.

p) Kurma İzni Belgesi: İşverenin tesise ait gerekli plan, proje ve belgelerle müracaatı üzerine, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek belgedir.

r) Tesis İzni: Kurulacak LPG ikmal istasyonuna Yer Seçimi İzni verildikten sonra başvuruyu yapanın gerekli şartları yerine getirmesini müteakip yetkili makam tarafından verilen yazılı izindir.

s) İşletme Belgesi: İşyeri kurulup Deneme İzni alarak faaliyete geçtikten sonra Kurma İzni Belgesine esas plan, proje ve belgelere uygun olarak kurulduğunun tespiti halinde ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata aykırı husus bulunmaması halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek belgedir.

t) Açılma Ruhsatı: Tesis İzni verilmiş, onaylı projesine uygun olarak kurulmuş ve uygunluğu tespit edilmiş LPG ikmal istasyonunun faaliyet göstermesine, yetkili makam tarafından verilen yazılı izindir.

u) Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Dağıtım Şirketi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden oto gaz dağıtım ve pazarlama şirketi statüsü almış olan LPG dağıtım şirketidir.

v) Sorumlu Müdür: Kimya, makine, petrol veya çevre mühendisliği dallarından herhangi birisinin eğitimini almış ve LPG ikmal istasyonunda işleri yürütmek üzere görevlendirilen kişidir.
İKİNCİ BÖLÜM


Kuruluş, Emniyet Mesafeleri, Genel Kurallar ve Emniyet Kuralları,

LPG Depolama Tankları ve Sağlık Koruma Bandı
Kuruluş

Madde 5- LPG ikmal istasyonlarının kurulacağı alanların 1/5000’ lik ve 1/1000’ lik imar planlarına “ LPG ikmal istasyonu ” olarak işlenmesi şarttır.

LPG ikmal istasyonlarının ruhsatlı akaryakıt istasyonları dışında müstakil olarak kurulmaları halinde bu istasyonlarda akaryakıt satışı yapılamaz.
Emniyet mesafeleri

Madde 6- LPG ikmal istasyonları ve bu istasyonlarda bulunan; depolama tankları, dispenserler, pompa ve aksamı, idari ve yardımcı tesisler ve bunun gibi yerlerin; komşu arsa sınırı, karayolu, demiryolu, binalar, metro hatları, okul, cami, hastane, çocuk parkı, doğalgaz reglaj ve baz istasyonları, akaryakıt dispenserleri, depolama tankları ve bunun gibi yerlere olan mesafeleri, TS 11939 standardına uygun olacaktır.

-Ayrıca yolların kenarında yapılacak ve açılacak LPG ikmal istasyonları için Geçiş Yolu İzin Belgesinin alınmasında;

1. Karayolları Genel Müdürlüğü’ nün yapım ve bakım ağındaki yolların kenarında yapılacak ve açılacak LPG ikmal istasyonları için
2. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden,
3. Belediyelerin yapım ve bakım ağındaki yolların kenarında yapılacak ve açılacak LPG ikmal istasyonları için,

1. Büyükşehir Belediyesi ve mücavir alan sınırları içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanlığından,
2. Diğer belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise ilgili belediye başkanlığından, görüş alınacaktır.



Genel kurallar ve emniyet kuralları

Madde 7- Bir LPG dağıtım şirketi ile bayilik sözleşmesi yapılmadan LPG ikmal istasyonu kurulamaz ve işletilemez.

LPG ikmal istasyonunun bu Yönetmelik hükümlerine göre kurulmasından, kuruluş standartlarının sağlanmasından, sürekliliğinden ve belgelendirilmesinden, ayrıca sisteme en az altı ayda bir yapılacak bakımlardan işletme kusurları dışında, LPG ikmal istasyonu yetkilileri ile birlikte, bu istasyonlarla bayilik sözleşmesi yapan LPG dağıtım şirketleride sorumludurlar.

LPG dağıtım şirketlerince, bu Yönetmelik hükümlerine göre gerekli ruhsat veya izinleri almamış LPG ikmal istasyonlarına LPG teslimatı yapılamaz.

LPG ikmal istasyonlarında; istasyonla ilgili genel kurallarda ve istasyonda bulunan depolama tankları, dispenserler, emniyet valfleri, pompa ve aksamı, borular, elektrik aksamı, yangın güvenliği, topraklama tesisatı ile diğer makine ve teçhizatla ilgili genel kurallar ve emniyet kurallarında, TS 11939 standardına uyulması zorunludur.
LPG depolama tankları

Madde 8- LPG ikmal istasyonlarındaki depolama tankları, standartlarına uygun olarak, yer üstü ve yer altı tankları şeklinde yapılacaktır.

* Toplam tank su kapasitesi 40 m3’ ten büyük LPG ikmal istasyonu kurulamaz.



Sağlık Koruma Bandı

Madde 9- LPG ikmal istasyonlarında sağlık koruma bandının bırakılması zorunludur. Sağlık koruma bandının tespitinde, TS 11939 standardında belirtilen emniyet mesafeleri göz önünde bulundurulur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


Yer Seçimi İzni, Tesis İzni, Deneme İzni ve Açılma Ruhsatı

Yer Seçimi İzni

Madde 10- LPG ikmal istasyonu kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, Yer Seçimi İzni alabilmek için aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte yetkili makama başvururlar.

* Yer Seçimi İzni için istenilen bilgi ve belgeler;

1. Dilekçe,

2. Kurulacak tesisin;

1) Adı,

2) Açık adresi,

3) Ada, pafta ve parsel numaraları,

3. Tesisin kurulacağı yerin LPG ikmal istasyonu olacağına dair onaylı 1/5000 ve 1/1000’ lik plan ve imar durumunu gösteren belge,
4. Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi’ dir.



İnceleme Kurulu, Yer Seçimi İzni için yapılan müracaatı değerlendirmek, tesisin kurulacağı yeri mahallinde incelemek ve bu Yönetmeliğin 9. maddesinde belirtilen sağlık koruma bandını da dikkate almak suretiyle, yer seçimi raporunu düzenler ve görüşünü bildirir.

İnceleme Kurulu tarafından yer seçimi raporu düzenlenmiş olan LPG ikmal istasyonlarının, Yer Seçim İzni yetkili makam tarafından verilir. Yer Seçimi İzni verildiği tarihten itibaren iki yıl için geçerlidir. Bu süre içinde Tesis İzni müracaatı yapılmaması halinde iki yıldan sonra yenilenmesi gerekir.


Tesis İzni

Madde 11- Yer Seçim İzni alan LPG ikmal istasyonları Tesis İzni için, aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte yetkili makama başvururlar.


Tesis İzni için istenilen bilgi ve belgeler ;

1. Dilekçe,
2. Yer Seçimi İzin Belgesi,
3. LPG dağıtım şirketi ile yapılan bayilik sözleşmesi,
4. Kurma İzni Belgesi,
5. Yerleşim (vaziyet) planı,
6. Çevre kirlenmesini önleyecek tedbirler hakkında açıklama raporudur.

Tesis İzni için öngörülen şartların yerine getirilip getirilmediği, İnceleme Kurulu tarafından incelenir. Kurul, Tesis İzni için görüşünü bildirir. Yetkili makam tarafından Tesis İzni verilir.

Tesis İzni verildiği tarihten itibaren üç yıl için geçerlidir. Bu süre içinde tesisin kurulamaması halinde Tesis İzninin üç yıldan sonra yenilenmesini gerekir.

Tesis İzni alan LPG ikmal istasyonları, 3194 sayılı İmar Kanununa göre ilgili belediye veya valiliğe başvurarak İnşaat İzni, inşaat tamamlanınca da Yapı Kullanma İzin Belgesi alacaklardır.

LPG ikmal istasyonlarında bu Yönetmeliğin 9. maddesine göre bırakılan sağlık koruma bandı mesafeleri, imar planına işlenerek mahallin Belediye Başkanlığınca, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise Valilikçe korunur.

Açılma Ruhsatı

Madde 12- Tesis İzni verilmiş LPG ikmal istasyonları, Açılma Ruhsatı alabilmek için, aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte yetkili makama başvururlar.

Açılma Ruhsatı için istenilen bilgi ve belgeler;

1. Dilekçe,
2. Yapı Kullanma İzin Belgesi (Belediye veya valilikten alınacaktıır),
3. İşletme Belgesi (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınacaktır),
4. Valilik (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) görüşü,
5. TS 11939 Standardına göre TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi ( Türk Standartları Enstitüsünden alınacaktır),
6. Geçiş Yolu İzin Belgesi ( Karayolları Genel Müdürlüğü veya ilgili Belediye Başkanlığından alınacaktır),
7. Tesiste çalışacak personel için LPG Eğitim Sertifikası,
8. Elektrik tesisat projesi, topraklama projesi ve yer altı tankları için katodik koruma projesi,
9. Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası,
10. Emisyon İzni,
11. Deşarj İzni (araç yıkama ünitesi olan tesisler için),
12. Tank ve tesisatın test kontrol raporu (Üniversiteler, Türk Stanfdartları Enstitüsü, Türk Loydu ve bunun gibi akretide edilmiş kişi veya kuruluşların herhangi birinden alınacaktır),
13. Sorumlu Müdür Sözleşmesi,
14. Yangın ve benzeri olağanüstü durumlara karşı gerekli önlemlerin alındığına dair TS 11939 standardı esas alınmak üzere ilgili belediye İtfaiye Müdürlüğü’ nden alınacak belge,
15. Ticaret Odası kaydı,
16. Vergi Levhası

r) Ticaret Sicili Gazetesi,

19. İmza sirküleri



Tesis İzni verilmiş LPG ikmal istasyonu İnceleme Kurulu tarafından yerinde incelenir. Dosyasındaki bilgilere uygunluğunun tespiti yapılarak, açılma iznine esas İnceleme Kurulu Raporu düzenlenir. Açılma Ruhsatı verilmesi uygun görüldüğü takdirde, yetkili makama teklif yapılır ve Açılma Ruhsatı Belgesi yetkili makam tarafından onaylanır.

Açılma Ruhsatı olmayan LPG ikmal istasyonları faaliyete geçemez.

Açılma Ruhsatının verilmesi safhasında yapılacak tetkiklerde, bu Yönetmelikte öngörülen ilkelere aykırı bir beyan ve tesislerde projelere aykırı bir durum tespit edilmesi halinde, İnceleme Kurulu tarafından durum yeniden değerlendirilir.

LPG ikmal istasyonunun bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi için, ilgiliye bir defaya mahsus olmak üzere bir ay süre verilir. Süre sonunda aykırılık giderilmemişse, İnceleme Kurulu tarafından olumsuz değerlendirme raporu düzenlenir ve tesis kapatılır.

Uygunluk halinde, açılma iznine esas İnceleme Kurulu Raporu yeniden düzenlenir ve yetkili makama teklif yapılarak, Açılma Ruhsatı Belgesi yetkili makam tarafından onaylanır.




Tesislerde yapılacak değişiklik ve ilaveler

Madde 13- Açılma Ruhsatı almış LPG ikmal istasyonlarında, yetkili makamın bilgisi ve yazılı müsadesi haricinde herhangi bir değişiklik ve ilave yapılamaz.

İşlem dosyasında mevcut onaylı plan ve projelere aykırı olarak ve yetkili makamın bilgisi dışında, tesislerinde değişiklik ve ilave yapan sorumlular hakkında kanuni işlem yapılmakla birlikte, değişiklik için resmi müsaade alınıncaya kadar bütün tesisin faaliyeti, tesis yeniden bu Yönetmeliğe uygun hale getirilinceye kadar durdurulur.

Ruhsatın geçerliliği

Madde 14- Bu Yönetmelik hükümlerine göre verilen Açılma Ruhsatı, ruhsat üzerinde yazılı gerçek veya tüzel kişi, adres ve iş için geçerlidir. Bunlardan herhangi birinin değişmesi halinde ruhsat geçerliliğini kaybeder.

Ruhsatta belirtilen gerçek veya tüzel kişiliğin veya adres bilgilerinin değişmesi halinde, bir ay içinde dilekçeye ekli değişikliklerle ilgili bilgi, belge ve ruhsatın aslı ile yetkili makama başvurulur.

İnceleme Kurulu tarafından yerinde gerekli incelemeler yapılarak, ruhsatın verildiği sıradaki şartlarda bir değişiklik olmadığının tespit edilmesi halinde bir rapor düzenlenir. Rapora göre yetkili makam ruhsat üzerinde gerekli düzeltmeyi yapar veya yeniden ruhsat tanzim eder.

Tesis yerinin veya tesiste yapılan işin değişmesi halinde yeniden ruhsat alınması şarttır.

Açılma Ruhsatı Belgesinin kaybolması veya tahribi

Madde 15-Açılma Ruhsatı Belgesinin kaybolması veya okunamayacak şekilde tahrip olması halinde, bir dilekçeyle birlikte yetkili makama başvurulur.

İnceleme Kurulu tarafından yapılacak incelemede, ruhsatın verildiği sıradaki şartlarda bir değişiklik olmadığının tespit edilmesi halinde rapor hazırlanır ve hazırlanacak rapora göre yetkili makam tarafından yeniden eski tarih ve sayısı ile gerekli açıklama yapılarak Açılma Ruhsatı Belgesi yeniden düzenlenir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Denetim ve Kanuni İşlemler


Denetim ve kanuni işlemlerin uygulaması

Madde 16-LPG ikmal istasyonları; bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda toplum, çevre, iş sağlığı ve güvenliği ile standartlar açısından; İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve belediyelerin görev ve yetki alanına giren hususlarla ilgili denetimi altındadır.

a)Yer Seçimi İzni veya Tesis İzni alınmadan kurulmaya başlanan LPG ikmal istasyonları hakkında, 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

b)Açılma Ruhsatı almadan faaliyet gösteren LPG ikmal istasyonları yetkili makam tarafından kapatılır. Ayrıca sorumlular hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 1580 sayılı Belediye Kanunu ve 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

c)TS 11939 standardına aykırı olarak faaliyet gösteren LPG ikmal istasyonları hakkında, 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracaatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

d)Toplum, çevre, iş sağlığı ve güvenliğine aykırı olarak faaliyet gösteren LPG ikmal istasyonları hakkında; 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

e)Ayrıca LPG ikmal istasyonlarında, yukarıda sayılan kanunlar ile bu kanunlar dışında kalan kurum ve kuruluşların görev ve yetki alanına giren mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde, söz konusu mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.


BEŞİNCİ BÖLÜM


Çeşitli Hükümler



Tesise diğer kuruluşlarca izin verilmesi durumu

Madde 17-LPG ikmal istasyonlarına kamu kurum ve kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre çeşitli isimler altında izin verilmiş olması, bu Yönetmelik hükümlerine göre izin ve ruhsat alma mükellifiyeti ortadan kaldırmaz.

Sorumlu müdür tayini

Madde 18- LPG ikmal istasyonlarında işlerin yetkili bir uzmanın gözetiminde yürütülmesi için, sorumlu müdür bulundurulması zorunludur. Sorumlu müdür; kimya, makine, petrol veya çevre mühendisliği dallarından herhangi birinin eğitimini almış bir mühendis olmalıdır. Bir mühendis aynı il sınırları içersinde faaliyet gösteren ve en fazla beş LPG ikmal istasyonundan sorumlu olabilir.

İzin ve ruhsatların alınma süresi

Madde 19- Bu Yönetmelik hükümlerine göre gerekli izin ve ruhsatların alınmasında; müracaat ve eklerinde eksik ve yanlışlık bulunmadığında kamu kurum ve kuruluşlarınca özel mevzuatında hüküm bulunanlar için söz konusu süreler içinde, özel mevzuatında sürelere ait hüküm bulunmaması halinde ise müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde izin ve ruhsatlar verilir.


Yürürlük

Madde 20- Bu yönetmelik Büyükşehir Belediye Meclisi’ nce kabulü ve mahalli gazetelerden birinde yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 21- Bu Yönetmelik hükümlerini Büyükşehir Belediye Başkanı yürütür.

13 Nisan 2007 Cuma

Lüksler de artık LPG'li!

Pahalı benzin lüks oto sahiplerini de bıktırdı. LPG sistemine geçen otomobiller için montaj fiyatları değişiyor

Yeni nesil lüks araçlar bile otogaz sistemine geçerken, yeni LPG sistemlerini ülkemize getiren firmalar, "İngiliz kraliyet ailesi de araçlarında LPG sistemi kullanıyor. Biz onlardan zengin miyiz?" sorusunu soruyor. Uzmanlar, son dönemde gelişen LPG dönüşüm teknolojilerinin yeni nesil araçların teknolojilerine sahip olmaları nedeniyle hiçbir sorun yaratmadığını bildiriyor.

Hummer, Mercedes, Dodge, BMW gibi Jaguar gibi firmaların son derece lüks modellerine uygulanan LPG sistemleri, basında yer almaya başladı.

LPG Haber'in haberinde göre, dünyanın en lüks otomobillerinde bile artık LPG sistemi kullanılıyor. Türkiye'deki yaklaşık 12 milyon motorlu taşıtın 2 milyonunda da LPG sistemi kullanılmaya başlandı. Eski model ve çok yakan düşük motorlu araçların yanında, piyasaya yeni çıkan 5 bin cc'lik lüks taşıtlarda ve 4x4 arazi araçlarında da LPG sistemleri kullanılmaya başlandı.

Prof. Dr. Kadir Aydın da, standartlara uygun LPG dönüşümü yapılması halinde LPG'li araçların benzinli araçlar kadar güvenli olduğunu söylüyor ve "Birinci nesil araçların enjektörlerinde ve kontrol ünitelerinde sıkıntı yaratan LPG dönüşüm teknolojisinde son yıllarda hızlı bir değişim yaşandı. Eski LPG sistemi enjeksiyonlu araçların kontrol sistemini emilatör takılıp çözümlenmek istenmesine karşın sık sık kilitliyordu. Ancak, yeni teknolojide yaşanan sıkıntılar gaz enjeksiyonu ile çözümlendi' diye konuşuyor.

ORİJİNALLİĞİ DE BOZMUYOR

Son dönemde gelişen LPG dönüşüm teknolojilerinin (çok noktalı gaz enjeksiyon sisteminin) benzin püskürtme sisteminden esinlenerek geliştirildiğini ifade eden Prof. Aydın, şunları kaydediyor:

"Her ikisi de uyum içerisinde çalışıyor. İkisinin de ayrı ayrı elektronik kontrol ünitesi var. Yeni LPG dönüşüm teknolojileri yeni nesil araçların teknolojilerine sahip. Ayrıca buna uygun modellerin geliştirilmesiyle, yeni LPG kitleriyle son model araçlara sorun yaşamadan ve aracın orijinalliğini bozmadan bütün elektronik sistemleriyle uyumlu LPG montajı yapılabiliyor. Artık, son model ciplerde ve lüks araçlarda sıklıkla LPG kullanılıyor. Yeni LPG sistemi, benzin enjeksiyon sistemi ile aynı prensipte çalışıyor. Birinci nesil araçlarda karşılaşılan sıkıntıların hiçbiri yeni sistemde yok."

YILDA 300 BİN UYGULAMA

Yeni sistem LPG kitleri, 1500-1800 YTL'ye monte ediliyor. Onay alan birçok LPG dönüşüm firması, kredi kartına 12 aya varan taksitler yapıyor. LPG dönüşüm firmaları, "Otogaz montajının yanı sıra, her türlü otogazlı aracın bakımını yapıyoruz. 4, 6, 8 silindirli, her marka ve model benzinli araca otogaz kitlerinin montajını yapıyoruz" diyor. Otogaz sistemi, dünyada 75 yıldır kullanılıyor.

Türkiye'de 2 milyon araca da bu sistemden monde edilmiş durumda. İstanbul'da, her ay 4 bin araca otogaz dönüşümü yapıldığı belirtiliyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 300 bin araca otogaz dönüşümü yapılıyor. Yaklaşık, her 6 motorlu taşıttan biri LPG ile çalışıyor.

YÜZDE 50'YE VARAN TASARRUF SAĞLIYOR

LPG dönüşüm sistemi montajı yapan firmalar, ürünlerinin tanıtımını yaparken şu örnekleri veriyor: "LPG ile yüzde 40-50 yakıt tasarrufu mümkündür. LPG, (kokmasına rağmen) çevreyi daha az kirletmektedir. LPG sistemi, motoru korur ve ömrünü uzatır. Dizele göre bile daha az masraflıdır. Aracın orjinalliğini bozmadan montaj imkanı sağlamaktadır. Servislerimize gelen araçlar içinde son yıllarda, lüks ve yeni araçlar artıyor. Bu da bize ülkemizde LPG sistemlerinin ne kadar benimsendiğini gösteriyor. Sizde eğer belirli bir kilometrenin üzerinde yol kat ediyorsanız, bir an evvel aracınıza LPG sistemi taktırın. İngiltere'de kraliyet ailesi de araçlarında bu sistemi kullanıyor. Biz onlardan zengin miyiz?"

İKİNCİ EL PİYASADA ÇOK SAYIDA LPG'Lİ 4X4 ARAÇ BULUNUYOR

LPG sistemi taktıran otomobil sahipleri, araçlarının ikinci el değerini artırdıklarını ve yakıt tasarrufu yaptıklarını düşünüyor. İkinci el piyasada, çok sayıda LPG'li 4x4 ve lüks otomobile rastlamak mümkün. Örneğin, 2001 model 157 bin kilometredeki BMW 320 İ, 14 bin Euro'dan satılıyor.

155 bin kilometredeki BMW 318 i de, LPG'li-benzinli ve 37 bin YTL'den satılıyor.

1991 model Toyota 4 Runner 3.0 V6 ise 19 bin 600 YTL'den satılıyor.

71 bin kilometredeki, 1998 model Honda CRV 2.0 İES de, 22 bin 500 YTL ikinci el değeriyle satılıyor. Nissan'ın güclü araçlarından Pathfinder 3.3'in 1998 modeli LPG sistemli ve 24 bin YTL'den satışa sunuluyor. 1999 model, 152 bin kilometredeki Land Rover Freelander 1.8 L ise 26 bin YTL fiyatla alıcı bekliyor. LPG-benzinli sisteme sahip Opel Frontera 3.2, 129 bin kilometrede ve 27 bin YTL'den yeni sahibini bekliyor. Honda'nın 4x4 aracı CR-V 2.0 İES, 1998 model ve 30 bin YTL fiyata satışa sunuluyor.

Suzuki Grand Vitara 2.0'a da LPG sistemi uygulanmış. 2004 model bu aracın kilometresi 120 binde... 30 bin YTL'den satılan Grand Vitara, 1995 cc silindir hacmine sahip.

5.0'lık güçlü motora sahip 1998 model Ford Explorer 5.0 V8 de, 30 bin YTL fiyatla alıcı bekliyor. Ford'un 1997 model Explorer 4.0 XLT'si de 94 bin kilometrede ve 32 bin YTL ikinci el piyasa değeriyle satılıyor. 4 bin cc'lik silindir hacmine sahip 2000 model Jeep Cherokee 4.0 Laredo Limited de 90 bin kilometrede. 33 bin YTL fiyatla yeni sahibini bekleyen bu araç, 225 beygir gücünde. 2006 model LPG'li Mitsubishi Outlander 2.0 Turbo'ya ise 53 bin YTL

LPG Sorumlu Müdür Listemizde Türkiyenin dört bir yanından LPG SORUMLU MÜDÜR mühendislere ulaşabilirsiniz İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir.. LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.

LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ

LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"

SORUMLU MÜDÜR ARANIYOR İLANLARINI GÖSTER

LPG Sorumlu Müdürleri

LPG İstasyonlarında Sorumlu Müdür olarak çalışmak isteyen ve konu hakkındaki eğitimleri tamamlamış mühendisler iletişim bilgilerini aşağıdaki linke tıklayarak bırakabilirler.


LPG SORUMLU MÜDÜR İLETİŞİM LİSTESİ



LPG "Sorumlu Müdür Arayanlar" ve "Sorumlu Müdürler"